De buikademhaling

Onze ademhaling, wat een krachtige tool! Ze is er altijd en je kan er dus steeds op terugvallen. Het kan jouw anker zijn.

Vaak hebben we niet op de juiste manier leren ademen. En zit onze ademhaling eerder hoog en oppervlakkig in de borst. En al zeker wanneer we een stresske hebben. Dan verhoogt en versnelt de ademhaling nog meer.

 

 

Ik weet nog dat ik als kind van 11 jaar naar de logopediste moest want ik had stemknobbels ontwikkeld door verkeerd stemgebruik. Dit lag grotendeels aan de manier waarop ik ademde. Ik moest dus leren spreken vanuit een diepe buikademhaling. Pas daar leerde ik te ademen tot in mijn buik. En nog heel wat jaren later tijdens de yogalessen ontdekte ik de echte kracht van de buikademhaling.

 

Een oppervlakkig ademhaling zorgt voor minder zuurstofopname wat kan leiden tot sneller buiten adem zijn, een onrustig gevoel, ijlheid in het hoofd, vermoeidheid, hoofdpijn, paniekaanvallen, angst, hoesten, slechte concentratie,…

 

Daarom is het zo geweldig om jezelf te leren meer naar de buik te ademen om die longen tot zijn volledige capaciteit te gebruiken, om trager en dieper te ademen zodat je die negatieve effecten van hier boven kan verhelpen.

 

Zet jezelf even comfortabel en neem 5 minuutjes de tijd voor deze buikademhalingsoefening. Sluit gerust de ogen en breng je focus op jouw ademhaling. Laat bij elke nieuwe inademing jouw ademhaling langzamer en dieper worden. Vul het onderste gedeelte van de longen. Hierdoor zakt het diafragma en komt de buik automatisch wat naar voor. Bij het uitademen kan je actief de navel lichtjes intrekken om het verschil goed te voelen. Op deze manier zet je het middenrif aan het werk in plaats van de borst. Adem telkens in via de neus en uit via neus of mond. Probeer op een natuurlijke manier de ademhaling te verlengen zonder in ademsnood te komen. Zo kan je starten met 4 tellen IN en 6 tellen UIT. Tussen de in- en de uitademhaling kan je nog een kleine pauze toevoegen. Deze ratio kan je langzaam opbouwen. Na enkele minuten bewust ademen mag je de controle terug loslaten en overschakelen naar je natuurlijke ademhaling.

 

Een gerichte ademhalingsoefening vergroot de longcapaciteit, helpt spanningen loslaten en brengt een gevoel van rust en vertrouwen. Het wordt ook wel gezien als een vorm van meditatie.

 

Laat de buikademhaling jouw tool zijn om telkens naar terug te keren wanneer je in stress, paniek of onrust bent. En ga even voelen van waar deze stress of paniek komt.